Naar navigatie gaan

Echte flandriens bestaan nog en zijn lid van CC!

Zot zijn doet geen zeer en dus nam Jean-Pierre Dolfen (63jaar) deel aan de historische rit '100 jaar Ronde van Vlaanderen' van maar liefst 324 km ( 11u op de fiets ) en diverse van de bekende hellingen op het parcours. Na afloop rond 20u kregen we het verlossende bericht ' Ben net aangekomen, 't was zwaar'. Zot zijn doet dus toch zeer....Proficiat Jean-Pierre!

Bekijk hier de nieuwsflash in het VRT journaal: http://www.sporza.be/permalink/1.1639420
En hier het fragment in het VTM nieuws: http://nieuws.vtm.be/binnenland/48119-100-jaar-ronde-heroische-tocht

Hieronder het verslag van Jean-Pierre:
Samen met Monique om 04:00 naar Gent vertrokken naar de stadshallen ( schappen stallen ) waar de inschrijving was .De tijd van “ toen “ kwam terug in me op van toen ik nog koerste .Naar de inschrijvingstafel om rugnummer ( 7 ) en het kaderplaatje op te halen .Terug naar de auto , benen insmoeten , en rugnummer op trui spellen en kaderplaatje bevestigen .

Na het teken van het inschrijvingsblad waar een massa volk was (?) , de traditionele foto tussen 2 podium-missen.

Om 06:15 vertrek op de Korenmarkt , na eerst nog een toespraak van de oude Karel van Wijnendaele die ons met vele courrage en chance de weg opstuurde . De afspraak was , onder begeleiding van  4 rijders van de “ Vlaamse wielerschool  “ die het tempo zouden bepalen en zodat iedereen kon . Reden ook met ons mee voor de ganse tocht , Wouter Van den Houte en Johan Musseuw . De snelheid lag in de beginne met wind op kop rond de 34 km/u .Nu via Eeklo , Maldegem  naar Brugge op de Grote Markt waar de eerste bevoorrading was .

Nu via Wijnendaele , Roeselaere naar  Ingelmunster voor de tweede bevoorrading , die waren ieder keer  ongeveer om de 50 km . Daar was Monique terug ter plaatse en ook één supporter namelijk “ Franky Terre “ . Hier sloot Nico Mattan aan Tenbosse.

Verder langs Meulebeke , Kanegem  ,Zingem en Zwalm naar Nederzwalm voor de 3de stop . Telkens was mijn soingeur aanwezig .

Nu begonnen we aan de eerste lus met   Molenberg    ;   Tenbosse  naar Geraardsbergen met de muur , ze waren daar wel aan het werken maar konden toch tot boven om rond de kapel te rijden en  langs de zelfde weg terug naar beneden . Er waren ook feesten” de Mytische Muur “ en op de klim stonden van die ouderwetse in plastiek gemaakte renners , ook was voor MTB een klim tijdrit .Nu nog de   Bosberg en via Ninove naar Meerbeke voorbij de vroegere aankomst naar de 4de stop in het Restaurant Kellenhof waar een pasta maaltijd was voorzien , deed deugd .

Nu na een stop van ongeveer 1 uur terug  weg , nu zijn er een paar druppels gevallen maar de moeite niet waard om over te spreken , er was redelijk wat wind maar in de buik van het peleton  voelje dat niet veel , en met wat schipperen reed ik wel altijd uit de wind kwestie van wegsteken  . Hier sloten ook de Minister President Peeters en Walter Godefroot aan . Nu verder via Wetteren ook voorbij de vroegere aankomst naar Zottegem en verder al over de kasseien van de Lippenhovestraat naar Velzeke voor de 5de stop .

Tot hier werd er steeds in groep gereden en was het gemiddelde 31,5 km/u dit na 250 km . Nu begonnen we aan de 2de lus  met de kasseien van de   Paddestraat    en de  Haaghoek  , hier was wel afgesproken om na de Leeberg zich in twee groepen te verdelen , de rappe en deze welke de snelheid toch  iets te hoog vonden vormden een twee 2de groep . Van die afgesproken gemiddelden is er niets van in huis gekomen daar de 90 starters allemaal goed getraind waren en er geen enkel tot nu toe in de problemen kwam en niemand protesteerde ( je weet wel ) .  Dus de Leeberg   op en ik kwam  goed boven , enkele meter achter , geen probleem dacht ik en hop na de top eens goed doortrekken en ‘k was er terug bij en mee met de rappe .  Nu over de Valkenberg en daar iets verder achter maar terug enkele meters , een 50-tal , en hop in de afdaling op 53/12 en er terug bij . Moet toegeven wat overschat en die jonge gasten begonnen niet meer te wachten daar we ons toch gingen splitsen . Nu over de  Eikenberg en er terug af maar achter de volgwagen van de wielerbond met Ronny Vanmaercke achter het stuur er terug naar toe . Tussen de bergjes geen probleem maar aan de 6de stop heb ik wijselijk gewacht op de 2de groep voor de laatste 40 km . Hier na 285 km een gemiddelde van 30,5 km/u .

Nu de laatste lus met  Taaienberg naar Ronse , Kruisberg en de Kwaremont naar de Patersberg en dit na 308 km . En oeps we konden de goot gebruiken maar juist voor het steilste stuk kwam mijn voorganger in de problemen , hem op de kasseien voorbij maar en nu begon het steilste stuk, toch boven gekomen op karakter en zonder afstappen en geen krampen . Van hieruit zijn de beide groepen te samen naar de aankomst in Oudenaarde gereden , nog 13 km met wind op kop . Hier sloot Eric Leman ook aan .

Om 20:10 aangekomen op de markt in Oudenaarde , na 324 km en  12:00 op het zadel gezeten en voldaan en kontent met een gemiddelde van 29,5 km/u .

Het was een unique belevenis , vooral de wijze waarop , de begeleiding , voorop de rijkswacht , dan de koersdirecteur , de zwaantjes die het verkeer tot stilstand brachten en de 10-tallen mobiele seingevers . Alle kruispunten waren afgezet en rode lichten bestonden niet . k’ Voelde me terug een echte coureur.

En om 21:00 na de traditionele   “ in ’t potje pissen “  konden we onze voeten onder tafel steken en een goeie drinken en lekker .

Intussen is de uitslag van de dopingskontrole binnen en zoals vroeger steeds negatief , voor de koers hadden we het charter “ propere renners getekend “ .



Main menu 2

Article | by Dr. Radut