Naar navigatie gaan

Ekelsbeke

Onze club zet, buiten de fysieke en psychische ontspanning, ook hoog in op "volksverheffing". Hierbij enkele weetjes i.v.m. Ekelsbeke, ons einddoel van rit 3 op zondag 15 maart a.s.
E(i)kelsbeke dankt zijn naam aan de vele eiken langs de oever van de IJzer die deze gemeente in het Franse Houtland, van west naar oost doormidden snijdt. Het is een charmant en mooi bebloemd dorp. Op het marktplein staat de hallenkerk genoemd naar de heilige Volkwin (Folquin), bisschop van Terwaan (Thérouanne). De gevel is volledig versierd met ruitvormige patronen (runentekens of metselaarstekens). Aan de andere zijde van het marktplein ligt het elegante renaissancekasteel dat dateert begin 17de eeuw. Er staan info-borden in 3 talen : Frans, Nederlands en Vlemsch.
Tijdens WO II sneuvelden hier in mei 1940, helaas ook 80 Britse soldaten. Zij worden herdacht in "La Plaine au bois". Zeker niet vergeten een bezoek te brengen aan Brasserie Thiriez en het annex café. De Blonde d'Esquelbecq is een prachtig biertje ...
Tot zondag !
Baankapitein Cyriel



Main menu 2

Article | by Dr. Radut