Naar navigatie gaan

VOLKSVERHEFFING

Het woord "wielertoerist" is een samengesteld woord en bestaat uit 2 componenten, te weten "wieler" en "toerist". M.a.w. een wielertoerist is een m/v die op 2 wielen toerisme beoefent.

En laat dit laatste een issue zijn dat voor interpretatie vatbaar is. Sommigen onder ons rijden tijdens het wekelijks fietstochtje, rond als kiekens zonder kop. Bij terugkeer in het lokaal, hebben ze na pakweg 80 km enkel het achterwiel van hun voorganger gezien en is er zoveel moois aan hun voorbijgegaan. Vooral in de streek die ons nauw aan het hart ligt, over de schreve, in Frans-Vlaanderen zijn er zo'n prachtige, unieke relicten uit een nog niet zo ver verleden. Neem nu bvb. rit 1 van ons schema, met als verste punt Houtkerque. Sommigen onder ons hebben misschien het silhouet opgemerkt van de Hoflandmolen die zich mooi aftekende tegen de dreigende luchten (le Plat Pays van Jacques Brel op zijn best). Maar wie onder ons weet, ook al was het maar een klein tikkeltje, meer af van deze molen ? Welnu de Hoflandmolen is de oudste nog bestaande houten windmolen van Europa. Voor het eerst werd hij vermeld in 1174 en in 1560 maakte hij deel uit van een (thans verdwenen) burcht. Huidig exemplaar dateert uit 1780 en binnenin is in één van de balken volgende tekst in het Vlemsch gegrift : Schept tot U voordeel en vreest godts oordeel. Diegene die me de exacte reikwijdte van deze spreuk kan vertellen, trakteer ik op een Duveltje (en ja hoor, ik ken het juiste antwoord).

In mijn jeugd heetten de boekerijen (de voorloper van de moderne bibliotheek) steevast "Volksverheffing". Daarmee werd aangegeven dat ze de lezers groot en klein enige cultuur en kennis wilden bijbrengen. Met daaruit resulterend een hoger intellectueel niveau. Ik heb mij voorgenomen om vanaf nu, in mijn blog, om regelmatig aan volksverheffing te doen ! Als dat geen nobel doel is ? 

 

 



Main menu 2

Article | by Dr. Radut